Top Blogi

piątek, 29 maja 2015

Focaccia


ciasto nie tyle pracochłonne co czasochłonne ..

Przepis z 

https://www.facebook.com/events/1449319495379006/1450799145231041/


cały proces produkcji w opisie przy zdjęciach na FB w wydarzeniu









Coś słodkiego na poprawę nastroju ..Croissanty w karmelu

Coś słodkiego na poprawę nastroju Emotikon wink
Croissanty w karmelu wg Nigella Lawson
3-4 rogale (u mnie 7-days z czekoladą) mogą być inne
Na karmel
woda 1 szklanka
cukier 100 g
2 jajka
mleko 125 ml
śmietana 125 ml
Wodę i cukier zagotować aż do lekkiego zbrązowienia karmelu, nie mieszać łyżką, można jedynie ruszać patelnią .
Jajka roztrzepać z mlekiem i śmietaną i jak karmel zacznie ciemnieć zdjąć patelnię z ognia i ostrożnie dodać jajka cały czas mieszając ,postawić na ogień i mieszać, aż karmel połączy się z masą jajeczną.
Rogale porwać na średnie kawałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać mieszanką karmelowo - jajeczną,
Wstawić do nagrzanego do 180 *C piekarnika i zapiekać około 20 minut.
Można jeść na gorąco lub schłodzone. a ręczę ,że humor nam się poprawi.



środa, 27 maja 2015

Szybki deser czekoladowy z gruszkami

Pudding wg Nigella Lawson dla mnie to pyszny deser czekoladowy
Składniki
4-5 sztuk miękkich gruszek ,mogą być z kompotu lub świeże dojrzałe
mąka 125 g
cukier 125 g
kakao dobrej jakości 25 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
masło 150 g rozpuścić
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 całe jajka
Sposób wykonania :
Obrane gruszki ( ja posypałam je cynamonem) ułożyć w naczyniu żaroodpornym (23 cm) .
Wszystkie składniki wymieszać ,aż do połączenia , ciasto jest dość gęste, bo nie dajemy żadnego płynu ,oprócz roztopionego masła, następnie ciasto wyłożyć na gruszki w naczyniu., nie muszą być szczelnie zakryte.
Piekarnik nagrzać do 220 *C i naczynie wstawić na najniższą półkę i piec około 20 - 25 minut.
P.S Ja swoje gruszki lekko obgotowałam, bo były twarde,wrzuciłam na osłodzony wrzątek i gotowałam chwilkę.(sprawdziłam ich miękkość)



poniedziałek, 25 maja 2015

Ciasto z musem rabarbarowym, bezą i bitą śmietaną

przepis z http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-rabarbarem-beza-i-bita-smietana.html

przepyszne ciasto na uroczyśtości rodzinne lub niedzielę
ja dodałam do rabarbaru jeszcze 0,50 kg truskawek                                        
należy być cierpliwym i nie kroić za wcześnie ;-) 
ale trudno się oprzeć jak się wie jak smakuje ;-)

niedziela, 3 maja 2015

Popapraniec, miodownik z orzechami

Na razie zdjęcia ,po południu dodam przepisy
( przepisy wyszperane w necie )

Popapraniec

ciasto:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 czubatą szklankę mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżeczkę octu
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Pół szklanki maku
2 łyżki kakao

krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
Na krem
100 g płatów migdałowych
2 płaskie łyżki masła
4 łyżeczki cukru
400 g dżemu z czarnej porzeczki
1/2 tabliczki czekolady deserowej


Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, roztrzepujemy. Do piany z białek dodajemy masę z żółtek, delikatnie mieszamy. Dodajemy po łyżce przesianej mąki, mieszamy dokładnie łyżką. Następnie dodajemy powoli olej, 


Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe, do kolejnej mak, do trzeciej kakao. Gotowe ciasta nakładamy na zmianę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (28 cm),jest dość gęste, nakładany łyżka za łyżka obok siebie jak szachownicę Na koniec możemy lekko przemieszać ciasto widelcem by powstał marmurkowy wzorek. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C. Upieczone ciasto zostawiamy w formie na ok. 10 minut po czym wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.


 Krem budyniowy.


Mąkę i cukier rozpuszczamy w 1/2 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy rozrobiony płyn, energicznie mieszamy aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.


Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostygnięty budyń, miksujemy na gładką masę.

Na patelni roztapiamy masło dodajemy migdały i cukier. Smażymy cały czas mieszając, aż lekko się zrumienią.


Ciasto przekrawamy na 2 części. Na placek wykładamy 1/2 masy budyniowej a na niej rozsmarowujemy dżem. Kładziemy drugi placek, czynność powtarzamy. Wierzch ciasta posypujemy uprażonymi migdałami i oblewamy roztopioną czekoladą.

Gotowe ciasto chłodzimy kilka godzin do lodówki, najlepiej całą noc.



Miodownik lub snicers jak kto woli ....
Ciasto:
500 g mąki,
200 g masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
½ szklanki cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,

Masa orzechowa:
100 g masła,
2,5 łyżki miodu,
½ szklanki cukru,
200 g orzechów włoskich,

Masa budyniowa:

500 ml mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 łyżki cukru zwykłego
2 żółtka,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
150 g masła.

Ciasto:
Mąkę łączę z masłem. Dodajemy miód, cukier,  jajka oraz sodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszki (wymiary 24 x 24 cm). Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.Ja wstawiłam do nagrzanego piekarnika.

Masa orzechowa:
Orzechy włoskie posiekać . Rozpuścić masło, następnie orzechy, cukier oraz miód. Mieszamy i zagotowujemy chwilkę. Masę odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Na ciasto wykładamy masę orzechową. Pieczemy 15 min. w temperaturze 180 stopni.
Masa budyniowa:
Z mleka odlewamy ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku mieszamy mąki i żółtka. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z zimnym budyniem na puszystą masę.

Masą przekładamy upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto schłodzić godzinę w lodówce..
 
Rolada wg przepisu stąd 
dodatki  owocowe wg własnego uznania lub aktualnie będące w lodówce ;-) 





piątek, 1 maja 2015

Ciasto czekoladowe na maślance



250 g mąki
200 g cukru
1  łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao

3 łyżki cukru waniliowego

200 ml oleju

220 ml maślanki
3 jajka( roztrzepać widelcem)

 Piekarnik nagrzać do 180*C (góra-dół)
Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i  solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.
Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach.
ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50 minut.. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Ozdobić wg uznania, czekoladą, kremem, cukrem pudrem lub lukrem, lub zostawić jakie jest.




Ciasto czekoladowe inspiracja stąd 

http://www.malacukierenka.pl/szybkie-ciasto-czekoladowe.html

Rolada biszkoptowa z kremem z serka mascarpone i śmietany


Biszkopt:
4 jajka
220 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia(niekoniecznie)
270 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego( zrobiłam sama wkładając laskę wanilii do cukru)
ok. 100 ml wody
Piekarnik nagrzewamy do 200 *C
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę. Następnie do piany dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy , oraz żółtka, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy wodę i chwilę ubijamy.
Do tego przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łyżką mieszamy do połączenia składników.

Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem. Nie trzymać za długo bo będzie pękał przy zawijaniu.
Po upieczeniu jeszcze gorący biszkopt, przekładamy na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem i ostrożnie zdejmujemy papier.
Gorący biszkopt rolujemy razem ze ściereczką i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia.

Nadzienie:
500 g śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 śmietanfix każdy na 250 ml.

Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder, następnie śmietan fix i po 1 łyżce serka mascarpone cały czas ubijając.

Jak rolada już wystygnie, nakładamy krem, układamy owoce i ostrożnie zawijamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut, dla lepszego stężenia kremu.






Dekorujemy wg uznania , np.posypujemy kakaem, cukrem pudrem lub dekorujemy pozostałym krem i owocami lub co komu przyjdzie do głowy.