Top Blogi

niedziela, 22 kwietnia 2012

Pierożki z mąki orkiszowej


Przepis na pierożki z mąki pełnoziarnistej ;


Przepis z bloga

Składniki na ciasto:

mąka pełnoziarnista (150g)

woda (50ml)



sól do smaku (mniej niz 1/2 łyżeczki)


 

 

Przygotowanie:

 

Do miski wsypujemy mąkę z solą i wlewamy gorącą wodę jednocześnie mieszając mąkę łyżką. Jak mąka połączy się lekko z wodą, to wyrabiamy ciasto ręką. Te proporcje są na dość twarde ciasto,żeby dało sie cieniutko rozwałkować . Miękkie nie może być zbyć cienkie, bo się podczas sklejania rozrywa.

 

Farsz z pasztet z indyka i wołowiny

Pasztet z indyka i wołowiny
500 g udźca
z indyka
500 g udźca wołowego
200 g wątróbki drobiowej
1 szklanka migdałów mielonych
2 marchewki
1 mały seler
1 pietruszka(korzeń)
1 gałązka rozmaryny( dałam suszony na oko)
4 gałązki tymianku (też dałam suszony na oko)
5 gałązek majeranku(suszony dałam na oko )
3 liście laurowe
6 ziaren jałowca
1 łyżeczka płatków chili
3 jajka
sól i pieprz
Wołowinę i udziec indyczy oraz obrane warzywa ,umyć i zalać zimna wodą.Dodać rozmaryn,połowę tymianku i majeranku ,ziarna jałowca,liście laurowe,sól i pieprz do smaku.
Gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu.
Dalej wyjąć mieso,ostudzic ,przemielic przez maszynkę razem z warzywami z rosołu.
Wątróbkę podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek,ja dodałam jeszcze średnia cebulkę i razem podsmażyłam,przyprawijąc do smaku solą i pieprzem,zmiel i dodaj do mięsa.
Dodaj resztę ziół,mielone migdały,jajka i chili.
Podlej odrobina rosołu,ewentualnie przypraw jeszcze do smaku.Wszystko wymieszaj na jednolita masę.
Przełóż masę do foremki.Przykryj folia aluminiową .W orginalnym przepisie jest pieczenie w kapieli wodnej ,ale ja jakos nie mam wyczucia w takim pieczeniu,więc normalnie wstawiłam do piekarnika i piekłam w tem 180 *C -200 *C,przez 45-55 minut,po tym czasie ,zdejmij folię i piecz jeszcze z 10 minut.
Porcja tradycyjnego pasztetu 324 kcal
a tego 240 kcal .
Przepis z książki" Rewolucja na talerzu" 







Ostatnie zdjęcie-  Pasztet z indyka i wołowiny

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz