Top Blogi

piątek, 1 maja 2015

Ciasto czekoladowe na maślance



250 g mąki
200 g cukru
1  łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao

3 łyżki cukru waniliowego

200 ml oleju

220 ml maślanki
3 jajka( roztrzepać widelcem)

 Piekarnik nagrzać do 180*C (góra-dół)
Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i  solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.
Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach.
ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50 minut.. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Ozdobić wg uznania, czekoladą, kremem, cukrem pudrem lub lukrem, lub zostawić jakie jest.




Ciasto czekoladowe inspiracja stąd 

http://www.malacukierenka.pl/szybkie-ciasto-czekoladowe.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz