Top Blogi

niedziela, 23 listopada 2014

Kruche rurki z bitą śmietaną

Moje zabawy z ciastem kruchym ciąg dalszy .....tym razem zrobiłam rurki z bitą śmietaną.
Przepis znalazłam tu .

Kruche rurki z bitą śmietaną

Składniki na około 50-60 szt
0,5 kg mąki
250g masła(lub margaryny)
250g kwaśnej śmietany
szczypta soli
(nie ma tu jajek, jakby się ktoś zastanawiał)

Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce około 30-60 minut, zawinięte w folię.Następnie ciasto wyjąć z lodówki i posypując mąką, rozwałkować na bardzo cienki placek (tak około 1 mm grubości)Pokroić na długie paski (jak na zdjęciu), foremki natłuścić i zawijać ciasto tak, aby zachodziło odrobinę na siebie, od części węższej do szerszej.Następnie jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 190-200*C( każdy zna swój piekarnik) i piec około 15- 20 minut do ładnego zrumienienia ciastek.Po wyjęciu odczekać chwilkę i jeszcze lekko ciepłe ostrożnie pozsuwać z foremek.
Po całkowitym wystudzeniu, nadziewamy bitą śmietaną z serkiem mascarpone(jak u mnie) lub samą śmietaną ewentualnie kremem budyniowym.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz