Top Blogi

środa, 27 maja 2015

Szybki deser czekoladowy z gruszkami

Pudding wg Nigella Lawson dla mnie to pyszny deser czekoladowy
Składniki
4-5 sztuk miękkich gruszek ,mogą być z kompotu lub świeże dojrzałe
mąka 125 g
cukier 125 g
kakao dobrej jakości 25 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
masło 150 g rozpuścić
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 całe jajka
Sposób wykonania :
Obrane gruszki ( ja posypałam je cynamonem) ułożyć w naczyniu żaroodpornym (23 cm) .
Wszystkie składniki wymieszać ,aż do połączenia , ciasto jest dość gęste, bo nie dajemy żadnego płynu ,oprócz roztopionego masła, następnie ciasto wyłożyć na gruszki w naczyniu., nie muszą być szczelnie zakryte.
Piekarnik nagrzać do 220 *C i naczynie wstawić na najniższą półkę i piec około 20 - 25 minut.
P.S Ja swoje gruszki lekko obgotowałam, bo były twarde,wrzuciłam na osłodzony wrzątek i gotowałam chwilkę.(sprawdziłam ich miękkość)



3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszki i czekolada to obowiązkowy deser przynajmniej raz na jakiś czas. Ja ogólnie lubię bardzo wszelkiej maści desery, a w szczególności z wykorzystaniem przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl które zawsze są bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń