Top Blogi

Same słodkości

                   Ciasto czekoladowe z masą budyniową
(stąd)

Biszkopt .

6  jajek
1 jajko
1-2 łyżeczek proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao( jeśli chcecie bardziej kakaowe dodajcie więcej)
4 czubate łyżki skrobi
4 łyżki słodzika . Można dać więcej .

1 całe jajko i 6  żółtka miksujemy z proszkiem do pieczenia kakao skrobią i słodzikiem. 6 białek ubijamy oddzielnie na sztywno. Obydwie masy łączymy ze sobą delikatnie i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180 st około 30 min


Masa budyniowa
1 litr mleka
6 czubatych łyżek skrobi
olejek waniliowy
słodzik do smaku
sok wiśniowy lub malinowy

2 żółtka
6 czubatych łyżek Twarogu mielonego
6 łyżek żelatyny . Mleko do rozpuszczenia około 1/3 kubka

3 szkl mleka zagotować z olejkiem i odrobiną słodzika .
1 szkl mleka wymieszać ze skrobią i żółtkami i dodać do gotującego się mleka . Po ściągnięciu zestawić z ognia i dodać do smaku soku wiśniowego lub malinowego . Kiedy masa budyniowa lekko przestygnie dodać twaróg i rozpuszczoną żelatynę . Całość zmiksować .

Złożyć ciasto: biszkopt, masa, biszkopt, masa .  Polać nutellą



Mleczne babeczki z serkiem czekoladowym

sos czekoladowy to zwykly serek homogenizowany z dodatkiem kakao odtłuszczonego

Tort  przepis tu





Deser pianka z bezą lub tu beza i sosem czekoladowym


Niezastapiona pianka jogurtowa
Koło ratunkowe dla łasuchów ,jeśc bez ograniczeń
 ;-)


Jogurt naturlany 3 kubki po 350 gr
 9 tabletek słodzika(lub wg własnego smaku) zmiksowac,w tym samym czasie zagotowac wodę i  1/3 szkl.rozpuscic żelatynę w ilosci na 1 litr płynu.Po chwili dodac do jogurtu ciągle miksując.Przelac do pucharków i odstawic do ostygniecia.

To jest baza  , z tego mozna kombinowac wiele róznych deserów,z dodatkiem soku,kakao,czy bezą itp ... 
                                                                               

                                 Biszkopt z pianką





Sernik brownie




                              
Ciasto kakaowe
4 jajka
5-6 tabletek słodzika (ucieram w moździerzu)
mały jogurt naturalny
 4 łyzki skrobi kukurydzianej( ciasto wypada na 4 dni lub 1 jak sie z kims podzielisz )
2 łyzki odtłuszczonego kakao
proszek dopieczenia 1 łyzeczka
Jajka ubic lekko ze słodzikiem ,dodac jogurt,skrobię,kakao,proszek do pieczenia,wymieszac  do uzyskania gąłdkiej masy ...ciasto jest dośc płynne
Przelac na blaszke wyłożoną papierem ,blaszka kwadratowa  24/24

Masa serowa :.
2 jajka
500 g chudego twarogu
5-6 tabletek słodzika ,
zapach waniliowy
Słodzik wg uznania
Mase serowa dobrze utrzec i schłodzic w lodówce przez chwilę...
po schodzłniu ,nakładac łyzka kleksy na ciasto..piec w nagrzanym piekraniku 160 stopni przez 40 -50 minut


                                     Ślimaczek


Biszkopt-
 
4  czubate łyżki mazeiny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach wg uznania
6 jajek
16-20 tabletek słodzika

5 białek ubić na sztywno .Pozostałe składniki ubić mikserem w drugim naczyniu. Dodac ubite  białka i delikatnie wymieszać obie masy. Masę wyłozyć równomiernie na dużą blachę , wyłożona papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st 15 minut.



                                      Galaretka
                               Niepełna szklanka gorącej wody(175 ml)
                                                              150 ml soku bezcukru(smak wg uznania)
                                                              10 g żelatyny
W gorącej wodzie rozpuścic żelatyne i doalac sok.Ostawic do stężęnia .
                                       

                              Masa jogurtowa
                                         2 szt dużego  jogurtu,miksowac
                                                    1 torebka 25 g żelatyny
                                                    rozpuscic w 1/3 szkl gorącej wody dolac soku wg własnego smaku do pełnej szklanki.Ostawic do stężenia.


Roladę po ostudzeniu posmarowac dżem bez cukru,zwinąc,schłodzic w lodowce ,nastepnie pokroic na plastry i wykładac blaszke wczesniej wyłożona papierem lub folią spozywczą.(patrz zdjecie) Po wyłożeniu roladki zalac naprzemiennie tężejącą galaretka i masą jogurtową,na koniec przykryc pozostła roladą ,wstawic na noc do lodówki.Spód ciasta po wyjeciu jest naszą górą .

                                 Bomba truskawkowa


Biszkopt jak wyżej z malą róznica,zaiast mazeiny torebka kiślu truskawkowego.
Zrób rolade,schłodź i pokroj na plastry.

Pianke jogurtową tez wg przepisu powyzej..

Duża salaterke wyłóż folia spozywcza ,układaj rowno plastry rolady,zalej tężejąca pianka jogurtowa wymieszana z całymi truskawkami ..
Odstaw na minimum 3 godziny do lodówki...
Góra deseru jest naszym spodem ...