Biszkopt:
4 jajka
220 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia(niekoniecznie)
270 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego( zrobiłam sama wkładając laskę wanilii do cukru)
ok. 100 ml wody
Piekarnik nagrzewamy do 200 *C
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę. Następnie do piany dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy , oraz żółtka, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy wodę i chwilę ubijamy.
Do tego przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łyżką mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem. Nie trzymać za długo bo będzie pękał przy zawijaniu.
Po upieczeniu jeszcze gorący biszkopt, przekładamy na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem i ostrożnie zdejmujemy papier.
Gorący biszkopt rolujemy razem ze ściereczką i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Nadzienie:
500 g śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 śmietanfix każdy na 250 ml.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder, następnie śmietan fix i po 1 łyżce serka mascarpone cały czas ubijając.
Jak rolada już wystygnie, nakładamy krem, układamy owoce i ostrożnie zawijamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut, dla lepszego stężenia kremu.
4 jajka
220 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia(niekoniecznie)
270 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego( zrobiłam sama wkładając laskę wanilii do cukru)
ok. 100 ml wody
Piekarnik nagrzewamy do 200 *C
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę. Następnie do piany dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy , oraz żółtka, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy wodę i chwilę ubijamy.
Do tego przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łyżką mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem. Nie trzymać za długo bo będzie pękał przy zawijaniu.
Po upieczeniu jeszcze gorący biszkopt, przekładamy na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem i ostrożnie zdejmujemy papier.
Gorący biszkopt rolujemy razem ze ściereczką i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Nadzienie:
500 g śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 śmietanfix każdy na 250 ml.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder, następnie śmietan fix i po 1 łyżce serka mascarpone cały czas ubijając.
Jak rolada już wystygnie, nakładamy krem, układamy owoce i ostrożnie zawijamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut, dla lepszego stężenia kremu.
Dekorujemy wg uznania , np.posypujemy kakaem, cukrem pudrem lub dekorujemy pozostałym krem i owocami lub co komu przyjdzie do głowy.
Pomysłu szukałam tam
http://www.mytaste.pl/s/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz