Top Blogi

Z farszu miesnego






W formie klopsu


Pulpety w zupach




Podstawowy  przepis na farsz mięsny
porcja na 0,5 kg  mięsa mielonego wg własnego smaku u mnie z uda indyczego


0,50 kg mięsa mileonego
1 jajko
2 łyżki otrębów żytnich lub jakie mamy
przyprawy wg wlasngo smaku,sól,pieprz,przyprawa do mięsa mielonego,czosnek,papryka słodka i ostra,oregano,lubcvzy itp ....

Mięso wymieszac dokładnie .Foromowac kotlety ,pulpety lub klops.

Kotlety piec na papierze do pieczenia około 20 minut, z czego 10 minut z jednej strony i kolejne z drugiej strony w tem 180 *C.

Pulpety wrzucic do wywaru z warzyw ,gotowac około 15 minut.
Klops ,częśc miesa wyłożyc spód foremnki ,ułożyc gotowane jajka,ja jeszcze ułożyłam paseczki cz\ieńko poktojonej wołowiny i przykryc pozostała częścia mieśa mielonego.Piec w 200 *C około 1 godziny

Cukinia faszerowana

1 cebulke podsmazyc na pateni
około 0,5 kg na dwie połowki cukini(ja miałam kilogram to nadzialam dwie cukienie i dwie papryki)
 Z cukini  wydrązyc środek,uważac ,żeby nie przeciąc skroki(patrz zdjecie)
to co wydrązymy zetrzec na tarce i dodac do mięsa,przyprawic sola ,pieprzem,czosnkiem ,bazylią ,papryka ostra lub wg własnego smaku
dodac podsamzona cebulke i dobrze wyieszac.
Cukinie posoli i nakładac farsz,zapiekac w piekarniu nagrzanym do 180 *C przez około 40 - 50 minut .
Dla niedukajacych po koniec pieczenia ,wierzch  mozna psypac żółtym serem,dla dukajacych serkiem wiejskim