Mam dzisiaj natchnienie, to wrzucę jeszcze ostatnio robione rogaliki z ciasta kruchego..
Ogólnie ostatnio mam fazę na robienie ciasteczek, rogalików i wertuję net w poszukiwaniu ciekawych przepisów...
Kruche rogaliki z marmoladą
mi wyszło około 50 szt
Przepis wyszperany z biblioteki poradnika domowego nr 17
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 30 dkg margaryny( ja używam Kasi)
- 3 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- cukier do posypania
- marmolada około 40 dkg
- ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Wszystkie suche składniki wsypać do miski wymieszać, dodać margarynę i posiekać na drobne kawałki, następnie dołożyć żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto.i włożyć do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm w formie koła, ja przykładałam duży talerz obiadowy, aby rogaliki później były równe.Następnie koło dzieli na trójkąty jak na zdjęciu i na podstawie trójkąta kłaść łyżeczkę marmolady a następnie zawijać rogaliki.Otrzymane ciasteczka układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Nagrzewamy piekarnik do temp. 180-200*C( każdy zna możliwości swojego piekarnika). Rogaliki smarujemy rozbełtanym białkiem pozostałym po jajku, posypujemy cukrem i pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia się rogalików.Możemy je również po lekkim ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Idealne do niedzielnej kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz