Top Blogi

wtorek, 17 maja 2011

Kieszonki z fileta z pieczarkami

      Dzisiaj nowa potrawa,moze nie jest to pomysł czysto nowatorski ,ale ja je robiłam pierwszy raz i  bardzo mi smakowało .Dla siebie zrobiłam bez sosu ,rodzina zjadła z ziemniaczkami i sosem pieczarkowym,do tego mix sałatkowy z sosem z jogurtu naturalnego ..


Filet z kurczaka ,ilośc zalezna od osób ,dla których szykujemy,jak duże filety to jeden spokojnie mozna podzielic na dwie porcje ..Fileta myjemy,dzielimy na pół ,w środku nożem wykrajamy kieszonke,tak aby nie uszkodzic ścianek,przyprawiamy wg własnego smaku .Ostawiamy do lodówki na 20 minut.W tym czasie przygotowujemy farsz.

Farsz

0,5 kg pieczarek,umyc ,pokroic (nie zbyt drobno)
1 cebulka
15 dkg żółtego sera (odchudzonego)
pół pęczka pietruszki
1 jajko
1 łyżka orębów( ja dałam orkiszowe)
przyprawy sól,pieprz,ostra papryka

Pokrojone pieczarki ,podsamażamy razem z drobno pokrojona cebulą.Jak przestygnie dodajemy jajko,otręby ,pietruszke i żółty ser pokrojony w kostę lub starty na tarce,przyprawiamy.

Fileta wyjmujemy z lodowki i nadziewamy kieszonki farszem.Rozcięcie kieszonki  spinamy wykałaczką.Zawijamy w folię aluminową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika  do 200*C i pieczemy około 30 min,na 10 minut przed końcem odkrywamy folie ,aby filet się zrumienił.
Podajemy z sałatą

3 komentarze:

  1. dzisiaj próbowałam zrobiś placuszki z serka wiejskiego i kompletnie mi nie wyszły!!

    OdpowiedzUsuń
  2. uuuuu,dlaczego? szkoda,mi zwykle sie udaja ,..moze,nie mieszając granulek ,odlej nadmiar płynu,daj kropelke oliwy z oliwek na patelnię i daj troszeczkę więcej mazeiny tak z czubkiem na łyżce ... musza sie udac..próbuj ,bo sa pyszne .. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. w końcu zrobiłam z tego omlet :P dałam jeszcze 3 ubite białka i już wyszło

    OdpowiedzUsuń