Filet z kurczaka ,ilośc zalezna od osób ,dla których szykujemy,jak duże filety to jeden spokojnie mozna podzielic na dwie porcje ..Fileta myjemy,dzielimy na pół ,w środku nożem wykrajamy kieszonke,tak aby nie uszkodzic ścianek,przyprawiamy wg własnego smaku .Ostawiamy do lodówki na 20 minut.W tym czasie przygotowujemy farsz.
Farsz
0,5 kg pieczarek,umyc ,pokroic (nie zbyt drobno)
1 cebulka
15 dkg żółtego sera (odchudzonego)
pół pęczka pietruszki
1 jajko
1 łyżka orębów( ja dałam orkiszowe)
przyprawy sól,pieprz,ostra papryka
Pokrojone pieczarki ,podsamażamy razem z drobno pokrojona cebulą.Jak przestygnie dodajemy jajko,otręby ,pietruszke i żółty ser pokrojony w kostę lub starty na tarce,przyprawiamy.
Fileta wyjmujemy z lodowki i nadziewamy kieszonki farszem.Rozcięcie kieszonki spinamy wykałaczką.Zawijamy w folię aluminową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200*C i pieczemy około 30 min,na 10 minut przed końcem odkrywamy folie ,aby filet się zrumienił.
Podajemy z sałatą
dzisiaj próbowałam zrobiś placuszki z serka wiejskiego i kompletnie mi nie wyszły!!
OdpowiedzUsuńuuuuu,dlaczego? szkoda,mi zwykle sie udaja ,..moze,nie mieszając granulek ,odlej nadmiar płynu,daj kropelke oliwy z oliwek na patelnię i daj troszeczkę więcej mazeiny tak z czubkiem na łyżce ... musza sie udac..próbuj ,bo sa pyszne .. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńw końcu zrobiłam z tego omlet :P dałam jeszcze 3 ubite białka i już wyszło
OdpowiedzUsuń