Orkiszowe słodkie bułeczki
3 szklanki mąki orkiszowej
1 łyżeczka suchych drożdży
1 i 1,4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
2-3 łyżki oliwy
garść suszonych owoców
(fig,daktyli,moreli,śliwek)
Pokrój owoce i wsyp je do dużej miski.Dodaj mąkę,drożdże,miód i sól.Dolej mleko,wymieszaj ciasto,po czym wyrób je ręcznie.Dodaj oliwę i ponownie wyrób ciasto.
Powinno być miekkie i elastyczne.,nie może kleić sie do rąk.
Jeżeli masa jest zbyt sucha dodaj trochę mleka (u mnie wychodzi za mokre i wtedy dodaję troche mąki),dobre wyrób.Przykryj miseczke ściereczką i odstaw w ciepłe mijesce na 30 minut.
Następnie podziel ciasto na równe części i uformuj bułeczki,układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Piecz 30 minut w temperaturze 180*Cw nagrzanym piekarniu.
(Ja posmarowałam rozbełtanym jajkiem i posypałam sezamem)
i właśnie zjadłam jeszcze ciepłą ze szklanką zimnego mleka ;-)
Zielone risotto
150 g ryżu arborio
1/2 l wywaru warzywnego
1/4 szklanki wytrawnego białego
wina
1/2 cukini
1/2 czerwonej cebuli
1/2 bulwy kompru włoskiego (ja nie
miałam)
100 g zielonej fasolki szparagowej
1 garść szpinaku(ja dałam 2 kostki
mrożonego)
4 gałązki tymianku( ja dałam łyżeczkę
suszonego)
1 szczypta chili
1 łyżeczka masła
sól ,pieprz
1 łyżka oliwy do smażenia
odrobina parmezanu do posypania
Koper włoski i cebulę pokroic na drobną kostkę i
podsmażyć na oliwie.
Dodaj ryż,tymianek i chili,sól i pieprz do smaku i
smaż ,aż ziarenka ryżu się zeszklą.Dodaj połówki plasterków cukinii i fasolkę
szparagową.Zalej winem.(jak jeszcze nie do tej pory nie wypiłeś) Mieszaj i gotuj
przez kilka minut,aż ryż wchłonie wino.Dodaj chochlę wywaru warzywnego,zamieszaj
i gotuj dalej.Dolewaj wywaru stopniowo,mieszaj i gotuj ,aż ryż będzie al
dente.Dalej dodaj,posiekany szpinak i łyżeczkę masłą.Gotuj jeszcze przez chwilkę
.Podawaj posypane odrobina parmezanu.
Porcja risotta normalnego 489 kcal
a w tej wersji 287
kcal.
Przepisy z książki "Rewolucja na talerzu"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz