Na początek jagodzianki te robione ostatnio, bo pora opróżnić zamrażarkę z zapasów poprzedniego lata.
Przepis jest uniwersalny, bo piekę z niego bułeczki z różnymi dodatkami jak i placek w blaszce.
Ciasto drożdżowe
mąka 1 kg
drożdże 100 g
jajka 5 szt
cukier waniliowy
masło 1/2 kostki
cukier 3/4 szklanki
szczypta soli
mleko 1 szklanka
Drożdże ,2 łyżki cukru i szklanka ciepłego mleka rozrobić, poczekać aż drożdże zaczną pracować i podwoja swoja objętość.
W tym czasie rozpuścić masło i odstawić do przestygnięcia.
Mąkę, jajka, cukry i sól wsypać do miski, następnie dodać rozczyn i wyrabiać ciasto,jak się składniki połączą dodać przestudzone masło.
Jak robię połowę porcji to wyrabiam mikserem około 15 minut,lub ręcznie z całej porcji do momentu aż ciasto będzie odchodziło od rąk, następnie odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut ,można z tego zrobić bułeczki lub jak w tym przypadku placek drożdżowy.Posypać kruszonka lub ułożyć owoce wg uznania. Bułeczki można nadziać ,nutellą , dżemem lub serem, jagodami lub bez niczego.
Wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec około 30 minut.
Jagodzianki
to samo ciasto, ale bułeczki z nutellą
i to samo ciasto ale jako placek z kruszonką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz