Moje zabawy z ciastem kruchym ciąg dalszy .....tym razem zrobiłam rurki z bitą śmietaną.
Przepis znalazłam tu .
Kruche rurki z bitą śmietaną
Składniki na około 50-60 szt
0,5 kg mąki
250g masła(lub margaryny)
250g kwaśnej śmietany
szczypta soli
(nie ma tu jajek, jakby się ktoś zastanawiał)
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce około 30-60 minut,
zawinięte w folię.Następnie ciasto wyjąć z lodówki i posypując mąką,
rozwałkować na bardzo cienki placek (tak około 1 mm grubości)Pokroić na
długie paski (jak na zdjęciu), foremki natłuścić i zawijać ciasto tak,
aby zachodziło odrobinę na siebie, od części węższej do
szerszej.Następnie jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego
piekarnika 190-200*C( każdy zna swój piekarnik) i piec około 15- 20
minut do ładnego zrumienienia ciastek.Po wyjęciu odczekać chwilkę i
jeszcze lekko ciepłe ostrożnie pozsuwać z foremek.
Po całkowitym wystudzeniu, nadziewamy bitą śmietaną z serkiem mascarpone(jak u mnie) lub samą śmietaną ewentualnie kremem budyniowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz