Muffinki
Składniki:
u mnie wyszło 7 sztuk
150 g cukru
180 g mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
50 ml mleka
80 ml oleju
2 jajka
300 g jagód( w miarę dostępności , mrożonych lub świeżych)
Sposób wykonania
Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. W drugiej wymieszaj jajka, olej i mleko, wlej do suchych składników i delikatnie połącz za pomocą łyżki. Dodaj jagody lub inne dodatki i jeszcze raz delikatnie pwymieszaj ciasto z owocami. Napełnij foremki do 3/4 wysokości i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 – 30 minut, sprawdź patyczkiem czy suchy.
Oczywiście wcześniej nagrzej piekarnik d
o 180 *C, Foremki wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
Można też użyć papierowych foremek.
Przepis na szybkie muffinki jest fajny i najważniejsze, aby wyszły smaczne. Ja często robię muffinki czekoladowe z cukierkami z mieszanki wedlowskiej https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ i jestem zdania, że te są bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń